Tekoälystä uusi apuäly teollisuuteen

Digitalisaatio ja esineiden internet lisäävät tiedon määrää, kun uudenlaiset älyanturit ja dataratkaisut keräävät tietoa meistä ja ympäristöstämme. VTT:n eilen järjestämän seminaarin mukaan tekoäly tulee apuun myös prosessien ohjaamiseen.

Uusilla tekoälytekniikoilla tulee olemaan suuri merkitystä teollisuuden sovelluksissa. Silti todellisesta tekoälystä voidaan puhua VTT tutkimusprofessori Heikki Ailiston mukaan vasta tulevaisuudessa.  Siihen saakka kyse on  enemmänkin apuälystä.

Analytiikka ja koneoppinen ovat selvä suunta teollisuudessa. Hyvä esimerkki tekoälyn hyödyistä oli Outotecin digitalisoinnista vastaavalla Kari Saloheimolla. Yritys hyödyntää tekoälyä  koulutussimulaattoreissa. Näin teollisuuslaitoksen valvomohenkilöstö pystyy ajamaan prosessia paremmin.

VTT:n seminaarin yhteydessä demottiin myös tekoälyä hyödyntäviä ratkaisuja. Kuvassa Rasmus Kangas esittelee VTT:n AR-pohjaista älylasisovellusta.

Yksi muoto tekoälyä tulee olemaan reaalimaailman ja virtuaalimaailman yhdistelmät. Näistä digitaalisesta kaksosista (digital Twin) puhui Siemens Osakeyhtiön toimitusjohtaja Janne Öhman.

Uusi idea on käytössä esimerkiksi Aalto-yliopiston testinosturissa. Siinä toiminta tapahtuu niin reaalimaailmassa kuin ohjelmistoissakin.

Kansainvälistä väriä eiliseen seminaariin toi IBM:n Israelin Haifan tutkimuslaitoksessa tutkimusjohtaja Gabi Zodik.

Zodik nosti  esille IBM:n Watsonin lisäksi puheentunnistuksen ja puheohjaukset digiapureineen. Sovelluksia tulee olemaan aina terveydenhoidosta kulutuselektroniikkaan ja yritystoimintaan.

LISÄÄ: Teollisuus digitalisoituu – älykkäillä dataratkaisuilla menestykseen -seminaari (LINKKI), VTT:n tekoälyraportti (LINKKI) ja uusiteknologia.fi:n aiemmat tekoälyyn liittyvät uutiset (LINKKI)

Kuva: Aalto-yliopiston digital twin -ratkaisua hyödyntävä nosturi (LINKKI). Kuva: Aalto-yliopisto/Mikko Raskinen.

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2017