Video: Uudenlaisilla kosketuksilla ja eleillä voi ohjata kännykkää

Yhdysvaltalaisessa Purduen yliopistossa on kehitetty kosketustekniikkaa, joka reaaliaikaiseen kosketustoiminnan lisäksi tunnistaa muitakin ärsykkeitä. Washingtonin yliopistossa on puolestaan tuotu kankaaseen magneettisia lankoja, joiden avulla voidaan etäohjata kännykkää. Katso lisää esittelyvideoilta.

Purduen yliopiston iSoft -kosketustekniikka.

Purduen yliopistossa kehitetty iSoft -kosketustekniikka kykenee reaaliaikaiseen tunnistukseen ja voi tuntea erilaisia ärsykkeitä, kuten jatkuvaa kosketusta ja venyttelyä kaikkiin suuntiin.  Tekniikan perusta on sähköinen impedanssitomografia (EIT).

Sen avulla voidaan arvioida kosketuksesta aiheutuvia resistanssin muutoksia pietsoresistiivisen elastomeerin jakautumisessa. Mittaus tehdään anturin sivuilla olevilla elektrodeilla, joka tekee anturin valmistamisen erittäin edulliseksi.

Washingtonin yliopistossa on puolestaan ommeltu magneettisia lankoja kankaaseen ja näin luotu ykkösillä ja nollilla magnetoitavia kenttiä. Niiden magneettisuutta voidaan lukea edullisilla magneettiantureilla, joita jo löytyy vaikkapa navigointiin kykenevistä älypuhelimista.

Tutkijatiimi osoitti myös, että menetelmää voitaisiin käyttää vuorovaikutukseen älypuhelimen kanssa, kun se on taskussa. Tutkijat ompelivat hanskan sormenpäihin magnetoitua kangasta. Erilaiset eleet tuottivat erilaisen magneettisen signaalin, joka voi ohjata tiettyä toimintoa, kuten keskeyttämistä tai musiikin toistamista.

LISÄÄ: Nanobitteja.fi (LINKKI), Washingtonin yliopiston (LINKKI) ja Purduen yliopiston tutkijoiden tiedote ja video (LINKKI)

Kuvat: Dennis Wise/University of Washington ja Purdue University

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2017