Kännykkäakkujen oltava helpommin vaihdettavissa

Euroopan parlamentin mielestä komission, EU-maiden ja tavaroiden valmistajien tulisi varmistaa, että kuluttajille on tarjolla vain helposti korjattavissa ja päivitettävissä olevia tuotteita. Erityisesti elektroniikka, kännykät ja ohjelmistot ovat nyt fokuksessa.

Euroopan parlamentin jäsenet haluavat, että tavarat ja ohjelmistot olisivat helpommin korjattavia tai päivitettäviä. He vaativat EU:ta puuttumaan tarkoitukselliseen lyhyeen käyttöikään ja tarjoamaan kuluttajille varaosia edullisemmin.

EU:n pari vuotta sitten tekemän selvitysten mukaan 77 prosenttia kuluttajista EU-alueella korjaisi mieluummin vanhoja tuotteita kuin ostaisi uusia. Parlamentin jäsenten mukaan käyttöön olisi otettava uudet “kestävyyttä koskevat vähimmäisvaatimukset” tuoteryhmittäin suunnittelusta alkaen.

Jäsenmaiden olisi kannustettava yrityksiä tuottamaan kestäviä ja korjattavissa olevia tuotteita sekä edistämään korjaamista ja käytettyjen tuotteiden kauppaa – tämä voisi auttaa luomaan työpaikkoja sekä vähentämään jätteitä,

Kuluttajilla olisi oltava mahdollisuus käyttää riippumattomia korjaajia, ja korjausratkaisuja, jotka ovat mahdollisia vain hyväksytyille yrityksille ja toimijoille, tulisi välttää,

Myös keskeiset osat kuten paristot ja ledit eivät saisi olla kiinteästi kiinnitettynä tuotteisiin muista kuin turvallisuussyistä. Varsinkin kännyköiden kiinteät akut ovat vaikeasti vaihdettavissa.

Parlamentissä Ranskan vihreiden Pascal Durand sanoi: “Meidän pitää tehdä kaikista myytävistä tuotteista korjattavia. Meidän tulee varmistaa, ettei paristoja tai akkua enää liimata tuotteisiin, vaan kiinnitetään niin, ettei puhelinta tarvitse heittää pois, kun sen akku lakkaa toimimasta’’-

EU:n parlamentin jäsenten mukaan laitteiden asianmukaisen ja turvallisen toiminnan kannalta keskeisten varaosien tulisi olla saatavilla “kohtuulliseen hintaan, joka on suhteessa tuotteen luonteeseen ja elinkaareen”.

EU-merkintä tuomaan tietoa kuluttajille

Euroopan parlamentti pyytää komissiota harkitsemaan ”vapaaehtoista eurooppalaista merkintää”, jossa tulisi selväksi erityisesti tuotteen kestävyys, ekologinen suunnittelu, mahdollisuus osien muuttamiseen teknisen kehityksen myötä sekä tuotteen korjattavuus.

Mepit ehdottavat lisäksi, että jäsenmaissa otettaisiin käyttöön erityisesti kaikkein suurimpiä sähkötuotteita koskeva ”käyttömittari”, jolla kuluttajat saisivat tarkempaa tietoa tuotteista.

LISÄÄ: Tutkimus tuotteiden käyttöiän pidentämisestä: kuluttajien ja yritysten saama hyöty, EP (LINKKI.pdf) ja uusi päätöslauselma (LINKKI).

Kuva: Useimmat kännykät ovat korjattavissa, mutta tiivis rakenne liimauksineen vaatii erikoisvälineet ja -taidot. Kuva: Fonum.

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2017