Suomalaisyritys lähti prosessorikisaan

Oululainen Minima Processor on luonut uuden adaptiivisen rakenteen, jolla voi parantaa minkä tahansa digitaalisen suoritinpiirin (CPU, DSP, GPU) energiatehokkuutta. Piirin tekniikkaa esitellään tuoreessa Uusiteknologia-lehdessä.

Laajempi artikkeli on julkaistu 20.4.2017 ilmestyneessä sähköisessä näköislehdessä. Voit lukea lehden veloituksetta nettiselaimellasi. (LINKKI)

Esineiden internetin (IoT) suurin haaste on elektroniikan energiankulutuksessa, kirjoittavat yrityksen teknologiaosaajat Lauri Koskinen ja Jani Mäkipään tänään netissä ilmestyneessä  Uusiteknologia 1/2017-lehden artikkelissa. Tulevaisuudessa ei vakiotekniikoilla enää pärjätä.

Tulevaisuudessa suurin osa IoT-laitteista tulee olemaan langattomia, joten akkukäyttö voi olla ongelmallista: akun rajallinen kapasiteetti rajoittaa laitteen toiminnallisuutta ja käyttöikää.

IoT-ajan laitteiden tehokkuus piileekin heidän mukaan juuri prosessorissa, jonka energiatehokkuutta parantamalla voidaan vastata yllä oleviin sähkönkulutuksen haasteisiin kokonaisvaltaisesti.

Oululainen startup-yritys Minima processor on luonut kokonaan uudenlaisen adaptiivisen teknologian, jolla voi parantaa minkä tahansa digitaalisen logiikan (CPU, DSP, GPU) energiatehokkuutta.

Suomalaisratkaisu tarkkailee prosessorin toimintaa ja hidastaa kellotaajuutta, jos on olemassa mahdollisuus virheelliseen toimintaan. Miniman selvityksissä parhaimmillaan 20-kertaisen parannuksen prosessorin energiatehokkuuteen.

Yhtiön teknologiaa voisi olla miljardeissa laitteissa jo vuonna 2020. Minima Processor voidaan integroida joko erilliseen suorittimeen tai SoC-järjestelmäpiiriin. Minima on suunnitteluun panostava ns. fabless-valmistaja, joka teettää fyysiset piirit kaupallisissa piiritehtaissa.

Minima Processor on vuonna 2016 perustettu startup, joka sai perustamisen yhteydessä 1,4 miljoonan euron siemenrahoituksen. Maaliskuussa varmistui uusi EU:n 1,69 miljoonan euron panos Horisontti 2020-puiteohjelmasta piirin kaupallistamiseen ja pilotointiin. Bisnes on jo rakentumassa.

”Liikevaihtoa alkaa syntyä tänä vuonna. Ensimmäiset sopimukset on jo tehty, mutta julkaisemme tarkempia tietoja niistä, esimerkiksi asiakkaiden nimet, vasta myöhemmin”, kertoo Minima Processorin toimitusjohtaja Toni Soini.

LISÄÄ: Lue lisää uutuuspiirin tekniikasta torstaina 20.4.2017 ilmestyneestä Uusiteknologia-näköislehdestä (LINKKI, luettavissa veloituksetta).

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!