Avoin IoT-alusta toi hyötyjä kunnille

Oulussa ja Tampereella tehdyt pilottikokeilut ovat osoittaneet, että avoimen IoT-alustan hyödyntämisellä voidaan saavuttaa niin taloudellista hyötyä kuin lisätä turvallisuutta ja suunnata kunnossapitotoimenpiteitä sinne missä tarve on suurin.

Tampereella kartoitettiin avoimen IoT-alustan avulla katuverkoston kuntoa ja muun muassa seurattiin reaaliaikaisesti tienpinnan liukkautta. Eri menetelmillä kerätyn tiedon kerääminen yhteiseen avoimeen alustaan parantaa tiedon luotettavuutta ja kattavuutta.

Oululaiskouluun asennettu IoT-ilmanlaatuanturi.

Oulussa piloteista kerätyn datan avulla on parannettu kiinteistöjen energiatehokkuutta ja sisäilmanlaatua. Oulun kaupungin Tilapalveluiden kohteissa on pilotoitu mittalaitteita, jotka mittaavat muun muassa reaaliaikaista sähkön ja veden kulutusta, lumikuormia, käyttäjämääriä, hiilidioksidia, lämpötilaa, kosteutta, paine-eroja sekä huoneilman orgaanisia yhdisteitä (VOC).

Avoimen alustan käyttäminen standardoitujen rajapintojen ja datamallien kautta mahdollistaa IoT-datan hyödyntämisen sekä uusien sovellusten ja palveluiden kehittämisen tehokkaasti. Yritykset ovatkin pilotin kautta pystyneet kehittämään kaupungeille sekä kaupunkilaisille uusia palveluita ja tuotteita ilman kalliita lisenssejä.

Oulun ja Tampereen yliopistot ovat kehittäneet avointa datan tallennusympäristöä älykkäiden kaupunkien tarpeisiin CityIoT-hankkeessa, joka on osa  6Aika-ohjelmaa, jossa pilotoidaan avointa, toimijariippumatonta dataintegraatioalustaa Oulussa ja Tampereella.  Hankkeen päärahoitus on Euroopan aluekehitysrahastosta, jota kanavoi Uudenmaan liitto. Hanketta ovat toteuttamassa Oulun yliopisto, Oulun ja Tampereen kaupungit, Oulun ammattikorkeakoulu sekä TTY-säätiö.

Lisää: CityIoT (LINKKI) ja aiemmat CityIot/6A-aika-hanketta käsitelleet uutiset (LINKKI)