Huawein kuulokkeisiin suomalaista osaamista ja algoritmeja

Suomalainen insinööriosaaminen näkyy Huawein uusimmissa langattomissa kuulokkeissa, joiden audio-ominaisuudet ovat kehitetty pääosin yhtiön Tampereen tutkimus- ja tuotekehityskeskuksessa. Tampereella on kaikkiaan yli 30 alan asiantuntijaa.

Kuulokekehityksessä mukana ollut Tampereen audiolaboratorio (Tampere Wireless Headset Audio Laboratory) on yrityksen suurin Kiinan ulkopuolinen ääniteknologian tutkimus- ja tuotekehityskeskus.

Kaikkiaan yrityksen Suomen tutkimus- ja tuotekehitysyksiköissä työskentelee  450 henkilöä.  Lisäksi yritys ostaa vuosittain runsaasti tutkimustyötä suomalaisilta tutkimuslaitoksilta ja yliopistoilta. Kaksi vuotta sitten Huawein investoinnit tutkimus- ja tuotekehityskeskuksiin oli 65 miljoonaa euroa.

”Uusissa FreeBuds Pro 2 -kuulokkeissa käytetään Tampereen langattomien kuulokkeiden äänilaboratoriossa suunniteltuja puheenkäsittelyalgoritmeja. Vaihtelevien ympäristöjen taustamelu ja erityisesti tuuli ovat haastavia elementtejä nappikuulokkeille, joten algoritmiratkaisut ovat tärkeitä selkeiden puhelujen mahdollistamisessa myös haastavissa ympäristöissä”, kertoo Huawei Suomen New Technology Manager (Audio) Jyri Pakarinen.

Tampereen laboratoriossa on kehitetty myös erillisiä automaattisen puheentunnistuksen esikäsittelyalgoritmeja FreeBuds Pro 2 -kuulokkeisiin. Puhelujen selkeyden takaamisen sijaan nämä algoritmit keskittyvät varmistamaan, että AI-sovellukset, kuten ääniavustajat ja puheen tekstiksi muuntavat sovellukset, vastaanottavat käyttäjän puheen parhaassa mahdollisessa muodossa.

Lisäksi FreeBuds Pro 2 -kuulokkeet hyötyvät automaattisesta istuvuudentestausalgoritmista, joka sekin on kehitetty Suomessa. Algoritmi mittaa korvakäytävään suunnatun mikrofonin avulla ääntä käyttäjän korvan sisältä ja arvioi, onko kuulokkeisiin asennettu oikeankokoinen silikonikärki ja ovatko kuulokkeet tukevasti paikoillaan korvissa.

“Jokaisella meistä on erikokoiset ja -malliset korvat, ja kuuntelukokemus voi parantua huomattavasti hyvinkin pienillä muutoksilla kuulokkeiden asentoon tai silikonikärkien kokoon. Eritoten tottumattomille käyttäjille on siis arvokasta saada apua istuvuuden arviointiin”, toteaa Huawein Pakarinen .

Kuva: Huawein Tampereen tutkimus- ja tuotekehityskeskuksen kaiuton testihuone.